Quina Tª hi haurà a l’estiu a la teva ciutat l’any 2100?

“Shifting Cities. How Hot Will Summers Be By 2100? Search or click on a city to find out”.

http://www.climatecentral.org/news/global-cities-climate-change-21584

Fent clic a alguna de les ciutats del mapa, veuràs quina Tª tindrà l’any 2100, amb o sense restriccions moderades de CO2.

“Summers around the world are already warmer than they used to be, and they’re going to get dramatically hotter by century’s end if carbon pollution continues to rise. That problem will be felt most acutely in cities.

The world’s rapidly growing population coupled with the urban heat island effect — which can make cities up to 14°F (7.8°C) warmer than their leafy, rural counterparts —  add up to a recipe for dangerous and potentially deadly heat.

Currently, about 54 percent of the world’s population lives in cities, and by 2050 the urban population is expected to grow by 2.5 billion people. As those cities get hotter, weather patterns may shift and make extreme heat even more common. That will in turn threaten public health and the economy.”

 

Diplomatura de Postgrau en Dinamització Local Agroecològica (UAB)

(en castellano más abajo)

Benvolguts/des,

us escrivim per informar-vos de que ja està obert el període d’inscripció a la IV Edició de la Diplomatura de Postgrau en Dinamització Local Agroecològica (UAB).

Després de l’excel·lent valoració realitzada per l’alumnat de les edicions anteriors, el pròxim mes de gener (2018) començarà la quarta edició d’aquesta diplomatura semipresencial de postgrau. Per a aquesta nova edició s’actualitzaran continguts, es reforçarà l’estratègia docent basada en el treball en projectes aplicats a territoris i processos reals i concrets, i es seguirà posant èmfasi en les metodologies participatives per als processos de Dinamització Local Agroecològica (DLAe).

Per capacitar l’alumnat en el disseny i la implementació de nous projectes de DLAe, el postgrau respon a un enfocament transdisciplinar que articula les ciències naturals i socials; i combina els continguts teòrics amb els metodològics, la docència on-line amb sessions presencials, i lavisita a iniciatives de DLAe de referència. Les sessions presencials es concentraran en tres caps de setmana; el primer tindrà lloc a l’inici del curs, el segon a mitjans i el tercer al final.

Aquesta formació està orientada a persones que treballen en els àmbits agroalimentari i del desenvolupament local des d’administracions públiques, organitzacions de la societat civil o empreses, així com a estudiants i investigadors/es. El curs és d’àmbit estatal i en conseqüència l’idioma vehicular de la formació serà el castellà.

El curs es desenvoluparà entre gener i juny de 2018, i està organitzat per l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) i l’Institut deCiència i Tecnologia Ambiental (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Més informació:
http://dlae.cat/alumnat/inscripcions/

Inscripcions:
http://www.uab.cat/web/postgrau/diplomatura-de-postgrau-en-dinamitzacio-local-agroecologica/informacio-general-1203328491238.html/param1-3258_ca/param2-1998/

Important: un cop realitzada la inscripció, heu d’escriure un correu-e a postgrado.dlae.uab@gmail.com amb el resguard d’haver realitzat lainscripció, el vostre CV i una carta de motivació.

En el primer període de matriculació només es podran matricular aquelles persones que s’hagin inscrit abans del 10 d’octubre i hagin estat admeses. Si quan acabi el primer període de matriculació queden places lliure s’obrirà un segon període d’inscripció i matriculació.

1er període d’inscripció: fins el 10 d’octubre
1er període de matriculació: 10 de octubre-15 de novembre
2on període d’inscripció: 15-30 de novembre
2on període de matriculació: 1-15 de desembre

(castellano)

Ya está abierto el periodo de inscripción a la IV Edición de la Diplomatura de Posgrado en Dinamización Local Agroecológica (UAB)

Después de la excelente valoración recibida por el alumnado de las ediciones anteriores, el próximo enero (2018) se iniciará la cuarta ediciónde esta diplomatura semipresencial de posgrado. Para esta cuarta edición se actualizarán contenidos, se reforzará la estrategia docente basada en el trabajo por proyectos aplicados a territorios y procesos reales y concretos; y se seguirá poniendo énfasis en las metodologías participativas para los procesos de Dinamización Local Agroecológica (DLAe).

Para capacitar al alumnado en el diseño y la implementación de nuevos proyectos de DLAe, el posgrado responde a un enfoque transdisciplinar que articula las ciencias sociales y naturales; combina los contenidos teóricos con los metodológicos; la docencia on-line con sesiones presenciales; y la visita a iniciativas de DLAe de referencia. Las sesiones presenciales se concentraran en tres fines de semana; el primero tendrá lugar al inicio del curso, el segundo a mediados y el tercero al final.

Esta formación está orientada a personas que trabajan en los ámbitos agroalimentario y del desarrollo local desde administraciones públicas, organizaciones de la sociedad civil o empresas, así como a estudiantes e investigadoras. El idioma vehicular de la formación es el castellano.

El curso se desarrollará entre enero y junio de 2018, y está organizado por el Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) y el Institut deCiència i Tecnologia Ambiental (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Más información:
http://dlae.cat/alumnat/inscripcions/?lang=es (castellano)

Inscripciones:
http://www.uab.cat/web/postgrado/diplomatura-de-postgrado-en-dinamizacion-local-agroecologica/inscripcion-1206597472150.html/param1-3258_es/param2-1998/

Importante: después de inscribiros tenéis que escribir un correo-e a postgrado.dlae.uab@gmail.com con el resguardo de haber realizado lainscripción, vuestro CV y una carta de motivaciones.

En el primer periodo de matriculación sólo se podran matricular aquellas personas que se hayan inscrito antes del 10 de octubre i hayan sido admitidas. Si al finalizar el primer periodo de matriculación quedan plazas libres se abrirá un segundo periodo de inscripción y matriculación.

1º período de inscripción: hasta el 10 de octubre
1º período de matriculación: 10 de octubre-15 de noviembre
2º período de inscripción: 15-30 de noviembre
2º período de matriculación: 1-15 de diciembre

OSEA de juliol

Per al mes de juliol us tenim les novetats d’estiu següents:

 • 28 de juliol a les 11h. Us proposem un taller sobre EA i pel·lícules taquilleres. El Treball de Final de Grau del soci d’OSEA (i músic) Miquel Cubero us proposa aquest taller perquè l’ajudeu a enllestir una eina d’anàlisi de pel·lícules taquilleres en el tema energètic i unes activitats educatives.  Inscriviu-vos escrivint a osea*openmailbox.org
 • Comencem a preparar la trobada d’OSEA d’inici de curs, no faltis! Aviat proposarem una data.
  • El curs 2017-2018 ve carregat d’EA, ja que s’inicien projectes d’horts urbans, l’Ambiteca, l’Ortiga inaugura nova etapa a can Monmany i altres qüestions.
  • Hem començat una sèrie de reflexions sobre OSEA i esperem la vostra (llegiu el plantejament i la del Pau.

 • El grup de lectura ha preparat un dossier amb tota la feina feta fins ara. La proposta pel curs 2017-2018, a partir de setembre, és la lectura de base del llibre “Interdependientes y ecodependientes. Ensayos desde la ética ecológica (y hacia ella)”, de Jorge Riechmann. Alternativament inclourem textos i dinàmiques aportades per les participants en el grup. Us esperem al setembre!
 • El grup jove OSEA i gent en pràctiques a l’ajuntament estem preparant un joc ambiental per joves per la Festa de la Tardor (29 d’octubre). Amb la col·laboració de l’Ateneu, el CMSC i cal Temerari, farem una gincama, dos escape rooms i un geocaching! Si esteu interessats/des en col·laborar, escriviu a osea*openmailbox.org
 • Depana proposa una reunió sobre Ciència Ciutadana al Parc de Collserola: 12 de juliol a les 17:30h a l’estació de Baixador de Vallvidrera. Animeu-vos qui us interessa el tema. Veieu també la tesi de la Sara Freixedas, sòcia, que va del tema.
 • El grup GRESC@ de la UAB prepara un seminari sobre Agroecologia Escolar al Congreso de Enseñanza de las Ciencias a Sevilla (4-8 set). Serà el moment de publicar el primer llibre de la sèrie Agroecologia Escolar de l’editorial Pol·len!!
 • La UB està preparant una assignatura d’Educació Ambiental pel grau de Ciències Ambientals.
 • De la convulsa Venezuela ens arriba una crida que fan educadors/es ambientals del país per als seus compatriotes.
 • Us hem preparat una bona explicació del viatge d’intercanvi a Cotacachi, Equador.

 

 

 

 

Tesi doctoral ornitològica i ecològica de la Sara Freixedas

SARA FRAIXEDAS
The Helsinki Lab of Ornithology
Finnish Museum of Natural History
University of Helsinki
Finland
Faculty of Biological and Environmental Sciences
Department of Biosciences
University of Helsinki
Finland
Doctoral Programme in Wildlife Biology Research (LUOVA)
Doctoral School in Environmental, Food and Biological Sciences (YEB)
University of Helsinki
Finland
ACADEMIC DISSERTATION
To be presented for public examination with the permission of the Faculty of Biological and Environmental Sciences of the University of Helsinki in Auditorium C205, Economicum building
(Arkadiankatu 7), on May 5th 2017 at 1 o’clock noon.
HELSINKI 2017

https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/180154/Birdpopu.pdf?sequence=1

 

Opinió sobre OSEA… del Pau

Pau, com veus OSEA? és interessant/necessària/útil?
per a tu específicament?
D’una banda sembla que OSEA hagi de poder servir per sentir-nos acompanyats en els projectes de cadascú, que no estem sols i no caminem tots per la mateixa via, però sí que d’una manera o una altra perseguim tots el mateix objectiu. Aquesta cohesió deixaria la terra més preparada perquè activitats obertes com la que vam fer a cal Temerari (el 26 de gener) anessin agafant més volada i acabessin esdevenint una activitat de referència, que sonés a tot santcugatenc i servís com a altaveu.
De l’altra, es percep un interès molt relatiu, segurament per un tema de prioritats. Primer va allò que per a cadascú és la seva responsabilitat i després els extres. Després també pot ser que la gent interessada en educació ambiental, en tinguin concepcions diverses i per tant els interessin temes diferents. Per exemple, X proposa fer itineraris per la natura. A mi no és que no m’interessi la natura, però no és el que busco formant part de l’OSEA. Més aviat m’interessa investigar les metodologies que donin pel a transformar els nens en la seva integritat: ment, cor i esperit. Un altre probablement tingui interès en tecnologies, i vulgui fer tallers sobre energies renovables, etc.
Què es pot millorar? Quins són els següents passos?
No ho sé, ho hem de posar en comú. En aquest moment em costa d’imaginar. Potser si acordem que la dispersió de concepcions d’educació ambiental és un dels handicaps podríem fer una activitat on poséssim de relleu que tots els camins porten a Roma i que val la pena treballar plegats. Ara bé, potser no cal perquè ja tothom n’és conscient.
Com t’imagines la jornada de setembre?
De cara a la trobada, he repassat el que vam comentar quan vem parlar de la trobada del juny, i mantinc que és important que apareguin concrecions de l’educació ambiental a Sant Cugat però també em sembla important que hi hagi diàleg teòric.

 

Pau Cardoner i Bordes

Llibres sobre Ecologia Política: vine el 5 de juliol a cal Temerari!

avís del grup de lectura d’Ecologia Política:

Quedem que el dia 5 de juliol a les 19h a cal Temerari fem una sessió en la que cadascú porta els llibres que vol mostrar i donar a conèixer a les altres:

porta els llibres que t’agradin i ens expliques de què van!

Per tal de preparar el proper curs del Grup de Lectura d’Ecologia Política quinzenal a cal Temerari (Sant Cugat del Vallès), us convidem a dur el dia 5 de juliol a les 19h els llibres relacionats amb Ecologia Política que us semblin interessants i farem una sessió en la que ens els explicarem mútuament. Apunteu-vos!

Artista del mes: Celia Ovalle, “Tu primera ronda”

Breu panorama d’OSEA al mes de juny de 2017

OSEA va començar amb un parell de reunions a la Torreblanca el 27 de novembre de 2015 i l’11 de gener de 2016, ja amb més de 15 persones. Ara som 126! hem crescut molt:

 1. perquè l’educació ambiental ocupa, preocupa i il·lusiona a molta gent, i ens agrada estar connectades/ts al tema (recordem que hi ha també gent d’Amèrica Llatina, està la Lucie Sauvé…),
 2. perquè no som una organització que exigeixi res per formar-ne part, i la gent pot continuar amb la seva vida (que sol estar sempre mancada de temps), i
 3. per un grup més petit i més jove, per les possibilitats de fer coses en aquest camp des de l’associacionisme (encara que tampoc no tenen massa més temps).

En aquest temps hem fet una jornada oberta amb una exposició i una activitat sobre canvi climàtic (visions crítiques) el 26 de gener de 2017 i una trobada entre nosaltres el 10 de setembre de 2016. Les valoracions han estat molt bones i hi ha ganes de que segueixin.

No hem estat capaç@s, com havíem dit a la trobada, de fer una altra trobada al maig, perquè el final de curs ens agafa a tothom molt ple i accelerat. L’objectiu que estem treballant amb aquestes trobades és sobretot:

 • intercanviar entre nosaltres experiències i perspectives d’EA.

Grups de treball:

OSEA té un grup de treball propi, el d’organització i blog, que ens hem anat trobant per comentar aspectes organitzatius no molt profunds, i sobretot per organitzar la jornada del 26 de gener (dia mundial de l’EA). És el nucli d’OSEA i està format per 5 persones més o menys que no aconsegueixen trobar-se darrerament, potser caldria donar-li més empenta amb reunions periòdiques i animar la gent a venir.

OSEA acull, visibilitza, parasita o s’agermana amb grups que diem “equips de treball d’OSEA” encara que no ho siguin realment. Per exemple, GRESC@ és un grup de recerca de la UAB amb molta vinculació amb Sant Cugat i amb OSEA, i té un dinàmica pròpia de seminaris i recerques sobre agroecologia escolar i altres qüestions educatives que OSEA prova de visibilitzar una mica més. L’altre exemple clar és el grup de lectura d’Ecologia Política, que té vida pròpia, és un grup relativament petit però viu que es reuneix a cal Temerari cada dues setmanes i fa una activitat que no es fa a Sant Cugat (lectura de textos d’Ecologia Política) i n’estem contents/es.

El mateix podria passar amb altres grups o iniciatives, que no cal entendre que pertanyen a OSEA (OSEA no posseeix res), però que seria molt bo que acompanyéssim si podem:

 • el lleure, i concretament l’hort de lleure que es posarà en marxa al darrere de l’estació de Sant Cugat (esplais Sarau i Pica-Roca i Cau),
 • grups de treball escolars, potser el curs que ve es posa en marxa una segona edició d’ESLV,
 • etc.

Tenim un problema de temps, evidentment, però tampoc massa pressa.

Finalment, hi ha tasques que no hem engegat, de les que ens havíem imaginat fent:

 • reflexionar sobre temes educatius i prendre posició,
 • influir en la societat en diversos aspectes,
 • escriure i publicar (Gresc@ està a punt de treure amb l’editorial Pol·len una sèrie de llibres sobre agroecologia escolar).

Bon estiu!

Los ambientalistas venezolanos frente al llamado a un proceso Constituyente en Venezuela

Las organizaciones conservacionistas y ambientalistas venezolanas, así como los profesionales y ciudadanos preocupados por el ambiente en Venezuela se manifiestan mediante un comunicado difundido en el día de hoy frente al llamado a un proceso  Constituyente en Venezuela.

En el mismo, a partir de un breve análisis de la situación ambiental del país, consideran que este llamado es totalmente innecesario y que por lo contrario lo que se necesita es  cumplir y defender la Constitución actual y sus mandatos en materia ambiental.

Igualmente, hacen un llamado a los venezolanos a participar activamente en la defensa de la Constitución, y solicitan a la comunidad internacional acompañar y apoyar las acciones que se realicen en Venezuela en la defensa de la Constitución y sus garantías en materia ambiental.

Anexo podrán conseguir el Comunicado de tal manera que todos los interesados puedan compartirlo y difundirlo.

Igualmente ustedes podrán conseguir el comunicado en los siguientes enlaces:

Blog de la Red Ara:

http://red-ara-venezuela.blogspot.com/2017/05/los-ambientalistas-venezolanos-frente.html

Portal de Desarrollo Sustentable:

http://desarrollosustentable.com.ve/los-ambientalistas-venezolanos-frente-al-llamado-a-un-proceso-constituyente-en-venezuela/

Primera collita en l’hort de la Facultat d’Educació UAB!

Enciam a enciam, cal celebrar els primers passos! aquest hort, a la facultat d’Educació a la UAB, va néixer en el II Encuentro de Huertos EcoDidácticos de la Red de Universidades Cultivadas i ja comença a donar fruits. La majoria dels fruits han de ser educatius, però alguns enciams també donarà! 😉 i com a mostra, vet aquí el primer.

El degà Joaquin Gairin cull el primer enciam conjuntament amb l’equip promotor: Ayoub Mouka, Elisabeth Rodríguez i Mariona Espinet. L’hort és viable, necessita d’un nom amb sentit en la nostra comunitat i d’un projecte d’autèntica Agroecologia Escolar universitària… Poc a poc anirà arribant!