L’artista del mes

Aquest blog vol ser, a més del que ja és, un suport d’exposicions artístiques perquè artistes diversos/es puguin donar a conèixer les seves obres. Els elements que il·lustren el blog són les peces d’aquesta exposició temporal. Teniu totes les col·leccions publicades a https://artistadelmes.wordpress.com/

Recorda que per veure les imatges de l’artista d’aquest mes, has d’anar a tots els apartats del blog i te’ls aniràs trobant.

L’artista de febrer de 2020 és l’Arlet Margot, que ens porta al seu viatge de l’octubre de 2019 a Austràlia, avui en flames:

G’DAY

G’day Australia. Good day. Que tinguis un bon dia. És així com et pots sentir fàcilment a Austràlia sentiment causat per l’element més important quan viatges: la gent del lloc.

Aquí és primavera i d’on venim és tardor. Amb aquest bon temps i de la mà d’una ranger passegem per tota la illa, que és un continent i un país, tot alhora. Aquesta paraula, alhora, podria definir el territori; alhora primer món i alhora salvatgement prehistòric, amb ornitorincs, kukaburres, casuaris, equidnes,…; alhora selvàtic i alhora desert d’Uluru vermell, spinifex i pintures rupestres; alhora sec i alhora navegable a través dels billabongs, cossos d’aigua que ara hi són i ara no; alhora monotemàtic gastronòmicament i alhora típic amb les galetes tim tam, els caramels de caramel, les barbacoes de carn, alies barbies,… una identitat intocable aussi; alhora blancs yupis de progrés de rascacel i alhora aborígens menyspreats a casa seva que demanen Respecta’m, amb el didjeridú tocat amb aire circular, amb la pintura orgànica escopinada amb la boca, formigues com a llaminadures amb gust de mel, capaços de sobreviure al desert i a tot el territori sense desequilibrar-lo; alhora fred, amb la porqueta i els seus porquets o els dotze apòstols, paisatge de naufragi al sud, i alhora mig centenar de graus a l’Uluru, sagrada, hipnotitzadora; alhora aïllada, alhora turística ben posada en valor; alhora sorra vermella del desert, alhora asfalt de ciutat, alhora escull mullat de corall multicolor, paleta de colors d’una artista, un món fascinant, un món alhora que aquí, en aquesta illa que avança cap el nord sis centímetres cada any, es concreta en habitants slow, que mengen barramundi i lamingtons i que et calmen amb el no worries, de veritat, que no hi ha cap problema, i si n’hi ha, es pot resoldre.

De la mà de la nostra ranger tot això ho escoltem al voltant del foc de camp, però també ho vivim, a Brisbane, en albirar balenes geperudes que emigren cap a aigües més càlides amb els seus nadons de dues tones i al parc Lone Pine Koala Sanctuary en agafar un coala en braços per fer una foto, animal que dorm 19 hores diàries, quina vida!; ho vivim a Darwin, antiga ciutat de malfactors, des d’on ens apropem a Kakadu parc per navegar pel Yellow Waters en un moment de pau vital d’immersió en aixecar-se el dia; també a Cairns, en nedar amb els coralls, tortugues verdes, peixos de colors, cogombres de mar i taurons petits que sembla ser, per a la nostra tranquil·litat, que no els agrada la carn humana, però que per si de cas pugem ràpid al veler, i la piscina artificial que evita els perills de la costa com cocodrils i meduses mortals; i a Sydney, amb la foto clàssica de l’òpera amb el fons del pont Harbour, penjador per als amics, i l’esplèndid jardí botànic, imatge de la terra promesa, embolcallat en un sol primaveral nítid i de pau, uns arbres majestuosos, dignes, imponents, que semblen acompanyar l’òpera, lloc on els aborígens anaven a cantar; i finalment a Melbourne, a tirar bumerangs que no retornen perquè són armes per caçar, on dormim en un motel amb manta elèctrica, quan fa una setmana no es podia dormir sense aire condicionat, on es respira natura en estat pur, aire bufador, vent, fred, pluja, la força de la natura que cala fins l’ànima i ens arrela a la vida, a aquestes columnes al mar que ens fan entrar en col·lisió amb totes les petiteses insignificants que ens escanyen diàriament, i al final del dia a veure el pingüí més petit del món que torna al capvespre amb el menjar per al seu nadó, essència de vida, ens passen pel costat ignorant-nos, com ha de ser, després d’haver cantat el Waltzing Matilda, com a veritables aussies, agraïts de tot cor per haver estat acollits en aquesta terra austral, d’herència anglosaxona però amb una identitat pròpia i un savoir faire slow i friendly.

G’day and see you Australia, no worries.

Arlet Margot

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Per gaudir de les fotos visiteu els diferents apartats del blog.


Exposicions i artistes anteriors

Es poden trobar les obres i artistes anteriors de manera permanent (a menys que haguem quedat que no ho faríem) al blog http://artistadelmes.wordpress.com/. Aquí us en fem un resum:

Febrer 2016

Les imatges del mes de febrer 2016 corresponen a la col·lecció de fotos “Fronteras de cristal”, de l’artista guatemalenc Carlos Jolón, fetes en un viatge recent a Haití.

12342679_10153460491812982_1614348000927122324_n

Març 2016

Les imatges del mes de març de 2016 corresponen a l’obra del conegut artista local Paco Minuesa.Artista del mes - Paco Minuesa

Abril 2016

Les fotos del mes d’abril van ser de l’antropòloga Cecilia Montero.

image

Maig 2016

L’artista del mes de maig ha tornat a ser el Carlos Jolón, sociòleg guatemalenc.

carlos2

Juny 2016

L’artista del mes de juny va ser el Jose Mª Talavera, càntabre i barceloní. El seu propi blog: http://josemariatala.blogspot.com.es

Mi foto

Estiu 2016

L’artista de l’estiu va ser la Carmen Alonso-Villaverde, membre d’OSEA, que ens aporta la col·lecció de fotos del viatge de col·laboració entre entitats de lleure a Cotacachi, Equador.

Carmen Alonso-Villaverde

Setembre 2016

L’artista del mes de setembre va ser la més jove de totes: la Itzel, que ens aporta una de les seves obres primes.

img_2947

Octubre 2016

La col·lecció de l’octubre va ser de diversos artistes joves, alumnes de 4rt d’ESO de l’institut Arnau Cadell: Renée Nava, Oriol Vallribera, Nikol Sosa, Marina Díez, Gina Bastero, Antònia Zanetti, Alba Linazasoro, Martí Font, Maria Solbes, Cleméntine van Langh, Cristina Belman, Elisabeth Ricachi i Natàlia Sànchez.
Artista del mes: Alumnes de 4rt d'ESO de l'INS Arnau Cadell - Oriol Vallribera

Novembre 2016

La col·lecció del novembre no sabem de qui és, ja que són artistes anònims (per nosaltres) que han expressat el seu art a les parets dels carrers de Màlaga, fotografiades fa un any.

Artista del mes - parets de Màlaga

Desembre 2016 i gener 2017

Una preciosa col·lecció de fotos naturalístiques del Miguel Heredia, feta des d’Andalusia i a diversos indrets del món.

1

Febrer 2017

Aquest mes vàrem “descansar” d’artistes (cada mes ens costa més tenir artistes). Pel febrer vam exposar fotos d’OSEA, de la jornada del 26 de gener (dia de l’EA) i sobretot els dibuixos de l’Anna Valderrama fets per l’exposició sobre el canvi climàtic (que va estar penjada entre els dies 26/1 i 9/2/2017 a cal Temerari, Sant Cugat).

o9

Març 2017

El mes de març vàrem tenir una il·lustradora excepcional: la Maria Monsonet, especialitzada en infantil. Ha estudiat Belles Arts a la UB, així com il·lustració a l’Escola Illa i Eina. Li agrada mesclar formes, colors i molt d’amor per tal d’explicar històries boniques. Aquí l’enllaç al seu web: www.mariamonsonet.com. També pots conèixer-la al seu facebook.

12294727_733294096801053_6472034392833881841_n

Abril 2017

Vàrem donar difusió a un projecte important que ha produït una preciosa col·lecció de vídeo-contes indígenes de Mèxic, creada per Gabriela Badillo / Hola COMBO: 68voces.mx: http://68voces.mx/

Maig 2017

L’artista del mes va ser un viatge: el que OSEA (5 sòcies/i) hem fet a Cotacachi, Imbabura, Equador.

Juny i juliol 2017

L’artista del mes va ser la Celia Ovalle, de Guatemala. La seva obra respira feminisme i amor per l’art.

D’agost a novembre 2017

Tot aquest temps, marcat pels moments històrics en relació a la independència i república catalana, se’ns ha congelat la secció “artista del mes”. Per sort, ho hem fet amb una contribució de nou del Carlos Jolón, el nostre artista més fidel, en aquesta ocasió una sèrie de fotografies fetes a Bolívia.

Desembre 2017

Aquest mes hem fet “artista del mes” a la tècnica Time Lapse de fer vídeos, ja que aporta molt en relació als continguts relacionats amb l’educació ambiental.

https://player.vimeo.com/video/109818029

Gener i febrer 2018

Els mesos de gener i febrer de 2018 l’artista del mes ha estat el procés de “Transició Agroecològica de Collserola”, o el col·lectiu Arran de Terra que hi treballa. Ens han fet arribar un recull de fotos en relació amb la feina que han estat desenvolupant amb el Consorci de Collserola: la Diagnosi i Pla d’Acció del procés de Transició Agroecològica del Parc de Collserola.

Març i abril 2018

El mes de març, per donar la benvinguda a la primavera, hem exposat les 37 darreres boniques portades de l’Agenda Llatinoamericana, cadascuna amb un lema de treball. L’Agenda Llatinoamericana és un projecte dels moviments de base , incloses les esglésies progressistes, per difondre les seves reflexions i lemes. Un dels pilars del pensament ambiental llatinoamericà.

Maig 2018

El mes de maig 18 ens va servir per apropar-nos a la història de l’Agustí, un santcugatenc que s’ha dedicat a mesurar el municipi per dant i per baix fins que s’ha jubilat. Què fa un santcugatenc que coneix tan bé el territori un cop es jubila? Què cerca, que li ha mancat al nostre municipi?

Estiu 2018

Els mesos de juny, juliol i agost, la Carola Calventus ens ha apropat un projecte educatiu ben interessant, “art per comprendre el món” de l’escola cooperativa d’Esparraguera El Puig, que a través de l’art treballa els canvis ambientals i socials que vol veure al món, especialment en l’àmbit de l’alimentació. No té pèrdua! Gaudiu-lo a http://artistadelmes.wordpress.com

L’inici de curs 2018-2019, la Cecília ens ha portat al món dels contes indígenes amb vídeos: Sobre Dos Grupos de Vídeos de Cuentos Latinoamericanos. La Cecilia Montero Mórtola és antropóloga i professora d’Espanyol a UK.

Carlos Jolón

Novembre 2018

El novembre de 2018 vam recuperar al nostre artista més col·laborador, el sociòleg guatemalenc però nòmada Carlos Jolón, amb un recull de fotos impressionants, fetes en diversos viatges realitzats per Amèrica Llatina.

 

Desembre 2018-febrer 2019

La Maria Lluïsa Muñoz és una fotògrafa de vocació santcugatenca que ha presentat la seva primera col·lecció de natura urbana.

 

Març 2019

El març 2019 va estar marcat per la rebel·lió. Per la rebel·lió davant el col·lapse ambiental (Extinction Rebellion, Friday 4 Future, vaga pel clima) i pel judici per rebel·lió a polítics/activistes catalans a Madrid. El 2 de març també va fer 3 anys de l’assassinat de la Berta Cáceres, a Honduras. Vam recollir en fotos aquesta realitat de rebel·lió contra el deteriorament greu i irreversible de les condicions de vida al planeta.

Primavera-estiu 2019

L’artista de la primavera i estiu de 2019 ha estat el Pablo González, que ha recollit imatges del seu viatge a l’Índia, del que ha tornat molt marcat. “Crec que és un país a visitar al menys un cop a la vida, confortable, amable i uns contrastos brutals, on tothom és benvingut”.

 

L’artista de l’agost 2019 va tornar a ser la Maria Lluïsa Muñoz, que ja ens havia ofert la primera part de la seva “natura urbana”.

Setembre i octubre 2019

L’artista del setembre 2019 ha estat la viatgera Mercè Fornos amb les seves fotos de l’Àfrica que viu als nostres imaginaris.

 

Novembre 2019

L’artista dels mesos de novembre 2019 a gener 2020 ha estat l’Albert Muriel, que ha fet la relatoria gràfica de les jornades d’alimentació escolar sana i sostenible “GOZO” de Justícia Alimentària i EHIGE, a Bilbao.

L’artista del mes de febrer 2020 ha estat l’Arlet Margot que ens ha fet viatjar a Austràlia.

Recordeu que totes les col·leccions les podeu encara veure a https://artistadelmes.wordpress.com/